បន្លែ


ចូរអានអត្ថបទខាងក្រោម ដែលនិយាយអំពីបន្លែ រួចពន្យល់ពាក្យដែលមានគូសបន្ទាត់។

ខ្ទឹមបារាំង 

ខ្ទឹមបារាំងជាពពួក Allium ដែលសម្បូរទៅដោយ សារធាតុស្ពាន់ធ័រ ជាមួយនឹងក្លិនហាង របស់វា គឺមានប្រសិទ្ធិភាព សម្រាប់ជំនួយដល់ សុខភាពបានយ៉ាងល្អ។ ខាងក្រោមនេះ គឺជាគុណប្រយោជន៍ ទាំង៥យ៉ាងរបស់ខ្ទឹមបារាំង៖
១. ជួយដល់សរសៃឈាមបេះដូង៖
សារធាតុស្ពាន់ធ័រ ដែលមាននៅក្នុងខ្ទឹមបារាំង គឺជាអ្នកប្រឆាំង នឹងការកកស្ទះសរសៃឈាម បេះដូង និងកោសិកាឈាម ដែលដំនើរការនៅក្នុងបេះដូង មានភាពមិនប្រក្រតី និងជួយការពារ ការគាំងបេះដូងបានផងដែរ។ ជាមួយគ្នានេះដែរ សារធាតុស្ពាន់ធ័រនេះ ក៏អាចជួយបន្ថយកំរិតកូលេស្តេរ៉ូល នៅក្នុងឈាម និងជួយពង្រឹងភ្នាស កោសិកាឈាមក្រហមបាន យ៉ាងល្អផងដែរ។
២. ជួយដល់ឆ្អឹង និងជាលិកា ដែលទាក់ទង៖
តាមការសិក្សា បានបង្ហាញឲ្យឃើញថា ខ្ទឹមបារាំង អាចជួយបង្កើន ភាពរឹងមាំរបស់ឆ្អឹង ហើយជាពិសេស អាចជួយទៅដល់ស្រ្តី ដែលដល់វ័យអស់រដូវ ឲ្យមានឆ្អឹងរឹងមាំ បានផងដែរ។ ស្រ្តីដែលអស់រដូវ គួរតែបរិភោគខ្ទឹមបារាំង ជារៀងរាល់ថ្ងៃ ដើម្បីទទួលបានការ ការពារនេះ។
៣. ជួយការពារ ការរលាករោល៖
សារធាតុស្ពាន់ធ័រ ដែលមាននៅក្នុងខ្ទឹមបារាំង គឺជាធាតុដែលកំចាត់ ការរលាករោលបានយ៉ាងល្អ ហើយម៉ូលេគុល ដែលមាននៅក្នុងមើមខ្ទឹម អាចរារាំង កោសិកាឈាមស ដែលមាននៅក្នុងខ្លួនរបស់អ្នកបាន។ លើសពីនេះទៅទៀត ខ្ទឹមបារាំង សម្បូរទៅដោយ សារធាតុដែល ប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយការពារ ការកើនឡើងនៃ អាស៊ីតខ្លាញ់ នៅក្នុងខ្លួនបាន យ៉ាងល្អផងដែរ។
៤. ការពារជំងឺមហារីក៖
ខ្ទឹមបារាំង ត្រូវបានបញ្ជាក់ថា មានប្រសិទ្ធិភាព ក្នុងការកាត់បន្ថយ ហានិភ័យ របស់ជំងឺមហារីក ជាច្រើនប្រភេទ ជាពិសេសគឺជំងឺ មហារីកពោះវៀនធំ ទោះបីជាអ្នកបរិភោគ វាក្នុងចំនួនតិចក៏ដោយ។ ដូចនេះ អ្នកគួរតែព្យាយាម បន្ថែមខ្ទឹងបារាំង ទៅក្នុងម្ហូបអាហារ យ៉ាងតិចមួយចំហៀងនៃមួយផ្លែ ដើម្បីទទួលបាន ការការពារនេះ។
៥. ជួយដល់ផ្នែកផ្សេងៗ នៃសុខភាព៖
ខ្ទឹមបារាំង មានសក្តានុពល ក្នុងការការពារ ជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម ឲ្យមានតុល្យភាព និងការពារ ការឆ្លងមេរោគផ្សេងៗ។ ក្រៅពីសារធាតុស្ពាន់ធ័រ ខ្ទឹមបារាំងក៏មាន សារជាតិ flavonoid quercetin ដែលផ្តល់ផលប្រយោជន៍ដល់ សុខភាពរាងកាយអ្នកបាន យ៉ាងល្អប្រសើរ។

 

ស្ពៃក្តោប

ស្ពៃក្តោប​គឺជា​ប្រភេទ​បន្លែ​ម្យ៉ាង ដែល​មាន​រាង​មូល និង ផ្តុំ​ឡើង​ដោយ​ស្លឹក​ដែលមាន​ជាច្រើន​ស្រទាប់ ។ វា​មាន​បី​ប្រភេទ​សំខាន់ៗ​គឺ ស្ពៃក្តោប​ដែល​មាន​ពណ៌ បៃតង​,​ក្រហម និង សលាយ​លឿង​។ ពណ៌​នៃ ស្ពៃក្តោប​បៃតង គឺ​មាន​ពណ៌​ចាប់ពី បៃតង​ស្រាល រហូតដល់​បៃតងចាស់​ខណៈពេល​ដែល​ស្ពៃក្តោប ក្រហម មាន​ស្លឹក ដែល​អាច​មាន​ពណ៌​ក្រហម​ជាំ ឬស្វាយ ជាមួយ នឹងស​សៃព​ណ៌ស​នៅ​ជុំវិញ​វា​។ ស្ពៃ ក្តោប​បៃតង និង ក្រហម​ទាំងពីរ​នេះ គឺ​មាន​ស្លឹក​ម៉ត់​រលោង​។ ស្លឹក​របស់​ស្ពៃក្តោប​សលាយ​លឿង គឺ​ហាក់ នឹង​អង្កាញ់​ជាង និងអាច​មាន​ពណ៌​លឿង​ស លាយបៃតង​។
អត្ថប្រយោជន៍​របស់​ស្ពៃក្តោប​ចំពោះ​សុខភាព​
-  ស្ពៃក្តោប​មាន​ផ្ទុក​នូវ សារជាតិ phytonutrients ដែល​វា​មាន​ដំណើរការ ក្នុង​ការជួយ​ការពារ រាងកាយ​ពី​ពួក​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ដែល​អាច​បំផ្លាញ​ដល់ ភ្នាស​របស់​កោសិកា​។ សារជាតិ​នេះ ក៏​បាន​ជួយ បង្ហាញ​សញ្ញា​ដល់ ហ្សែ​ន​របស់​យើង ក្នុង​ការបង្កើន​នូវ ផលិតផល​អង់ស៊ីមរ​បស់​វា ដែល​ចូលរួម​នៅក្នុង ការ​បន្សាប​ជាតិពុល​នៅក្នុង​រាងកាយ​។​
-   ស្ពៃក្តោប​ប្រហែលជា​អាច​ជួយ​បន្ថយ នូវ​ឱកាស​នៃ​កើតមាន​នូវ​ជំងឺមហារីក ជាពិសេស នៅក្នុង​សួត ក្រពះ និង ក្រពេញប្រូ​ស្តាត​។​
-   ស្ពៃក្តោប​គឺជា​អាហារ ជួយ​ធ្វើអោយ​សាច់ដុំ​រឹងមាំ​,​ជា​អ្នក​សំអាត​ឈាម និង ជា​អ្នក​ពង្រឹង​ដល់​សុខភាព​ភ្នែក​របស់​អ្នក​។​
-   ទឹកក្រឡុក​ ស្ពៃក្តោប​ស្រស់​ឆៅ គឺ​ត្រូវបាន​គេ​បញ្ជាក់ថា វា​អាច​ជួយ​ព្យាបាល​ដល់​ជំងឺ​ដំបៅ​ក្រពះ ។​
-  ស្ពៃក្តោប​គឺ​សំបូរ​ទៅ​ដោយសារ​ធាតុដែក និង ស្ពាន់ធ័​រ​។​
ទឹក​នៃ​ស្ពៃក្តោប​ស្រស់ គឺ​មាន​ប្រសិទ្ធភាព ក្នុង​ការព្យាបាល​នូវ​ការ​ចម្លងរោគ នៃ​ពពួក​ផ្សិត ( នេះ​គឺ ដោយសារតែ មាន​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ​ស្ពាន់ធ័​រ​) ។​
-  ​ស្ពៃ​ក្តោប អាច​ជួយ​បន្ទាប​នូវ សេរ៉ូម​របស់កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូល​។​
-  ស្ពៃក្តោប​មាន​ផ្ទុក​នូវ sulforaphane ដែល​ជា​សារជាតិ ដែល​អាច​បង្កើន​នូវ  ផលិតផល​របស់ សារធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រតិកម្ម​អុកស៊ីត និង អង់ស៊ីម​ដែល​ជួយ​ដល់​ការ​បន្សាប​ជាតិពុល​នៅក្នុង​ខ្លួន ។ សារជាតិ​នេះ មាន​ដំណើរការ ដោយ​វា​បាន​ភ្ញោ​ចដ​ល់ ផលិតផល​របស់ glutathione ដែល​វា​ជា ផ្នែក​មួយ​ដ៏​សំខាន់​បំផុត​នៅក្នុង​រាងកាយ ដើម្បី​ផលិត​បាន​នូវ សមាសធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រតិកម្ម អុក​ស៊ីត ដែល​វា​មាន​នាទី​ក្នុង​ការ បន្សាប​ជាតិពុល​នៅក្នុង​ថ្លើម​។​
ស្ពៃក្តោប​ប្រភេទ​ក្រហម មាន​សារជាតិ phytonutrients ច្រើនជាង ពពួក​ស្ពៃក្តោប​បៃតង​។ សារជាតិ វីតាមីន C ដែល​មាន​នៅក្នុង​ស្ពៃក្តោប​ក្រហម គឺ​មាន​ដល់​ទៅ ៨ ឬ ៩​ដង​ច្រើនជាង នៅក្នុង​ពពួក ស្ពៃក្តោប​បៃតង​។​
-  ស្ពៃក្តោប​ក្រហម មាន​ផ្ទុក anthocyanin ( ធាតុ​ពណ៌​ក្រហម​) ដែល​វា​ជា​សមាសធាតុ​ប្រឆាំងនឹង ប្រតិកម្ម​អុកស៊ីត ក្នុង​ការជួយ​ការពារ​ដល់ កោសិកា​ខួរក្បាល ដូច្នេះ​ វា​អាច​ជួយ​អ្នក ក្នុងការ បង្ការ​នូវ​ជំងឺ Alzheimer’s


ផ្លែ​ត្រសក់

ផ្លែ​ត្រសក់ គឺជាបន្លែ១ប្រភេទដ៏ឆ្ងាញ់ពិសារ​ និង ជា​ប្រភេទ​បន្លែ​ដែល​ងាយ​ស្រួល​ដាំ ជាពិសេស​នៅ​តំបន់​អាស៊ី​យើង។ ប៉ុន្តែ​ផ្លែ​ត្រសក់​ក៏​បាន​ផ្តល់​ផល​ប្រយោជន៍​ដ៏​អស្ចារ្យ​ជាច្រើន​ទៀត​សម្រាប់​ជួយ​សម្រួល​ដល់​ជីវភាព​ប្រចាំថ្ងៃ។​​ចូរអនុវត្តន៏តាមវិធី៨យ៉ាងដូចខាងក្រោយនេះ
១. ចិត​ផ្លែ​ត្រសក់​ជា​ចំនិតៗ​ហើយ​ទទួលទាន​ដូច​ផ្លែឈើ​ ព្រោះ​វា​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ វីតាមីនB វីតាមីនC ជាតិ​កាល់ស្យូម ជាតិ​ដែក ម៉ាញេស្យូម ផូស្វ័រ ប៉ូតាស្យូម និងស័ង្កសី។
២. ការពារ​ស្ថិរភាព​ជាតិទឹក​ក្នុង​រាងកាយ និងជួយ​កំចាត់​ជាតិពុល។
៣. វា​អាច​ត្រូវ​បាន​ប្រើ​សម្រាប់​ការ​រលាក​ស្បែក​ និង​ការ​រលាក​កម្តៅ​ថ្ងៃ​ដូច​ប្រទាល​កន្ទុយ​ក្រពើ​ដែរ។ ដាក់​ចំណិត​ត្រសក់​នៅ​លើ​ភ្នែក​ដែល​ហើម និងលក្ខណៈ​សម្បត្តិ​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​រលាក​របស់​វា​នឹង​ជួយ​បន្ថយ​ការ​ហើម។ស៊ីលីកូន​និង​ស្ពាន់ធ័រ​ដែល​មាន​នៅ​ក្នុង​ត្រសក់​ជួយ​ជំរុញ​កំណើន​សក់​ដុះ។
៤. ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺ​មហារីក៖ ត្រសក់​ត្រូវ​បាន​គេ​ដឹង​ថា​មាន​ផ្ទុក lariciresinol, pinoresinol, និងsecoisolariciresinol ។ ការ​តភ្ជាប់​នៃ​អង្គធាតុ​ទាំង​បី​នេះ​មាន​ប្រវត្តិ​ដ៏​ខ្លាំង​នៃ​ការ​ស្រាវជ្រាវ​នៅ​ក្នុង​ការ​ថយ​ចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ប្រភេទ​ជំងឺមហារីក​ជាច្រើន​រួម​ទាំង​មហារីក​សុដន់ មហារីក​ក្រពេញ​អូវែ មហារីក​ស្បូន និងមហារីក​ក្រពេញ​ប្រូ​ស្តាត។
៥. ការ​ថែរក្សា​លំនៅឋាន៖ លុប​បំបាត់​កញ្ចក់​ចុះ​អ័ព្ទ​ដោយ​មុន​ពេល​ងូត​ទឹក គួរ​អនុវត្តន៍​ដោយ​យក​ជំនិត​ត្រសក់​ជូត​តាម​បណ្តោយ​កញ្ចក់​ហើយ​វា​នឹង​លុបបំបាត់​អ័ព្ទ​នៅ​លើ​កញ្ចក់​បាន​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធ​ភាព។ មួយវិញទៀត យក​ជំនិត​​ត្រសក់​ជូត​ទៅ​លើ​ត្រចៀក​ទ្វារ​ដែល​លឺ​សំឡេង​នោះ ទ្វារ​របស់​អ្នក​នឹង​បញ្ឈប់​ការ​លឺ​សំឡេង​រំខាន​ជាក់​ជា​មិនខាន។
៦. កំចាត់​ក្លិន​មាត់​មិន​ល្អ៖ ដោយគ្រាន់តែយកជំនិតត្រសក់បៀមនៅក្នុងមាត់រយៈពេល៣០ វិនាទី នោះ​phytochemcials នឹង​សម្លាប់​បាក់តេរី​ក្នុង​មាត់​របស់​អ្នក​ដែល​បង្ក​ឱ្យ​មាន​ក្លិន​មាត់​មិនល្អ។​
៧. ព្យាបាល​ការ​ឈឺក្បាល៖ ដើម្បី​ជៀសវាង​ការ​ឈឺក្បាល បរិភោគ​ចំណិត​ត្រសក់​មួយចំនួន​មុន​ពេល​ចូលគេង។ត្រសក់​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ករ វីតាមីនB និង​អេឡិចត្រូលីត​ដើម្បី​បំពេញ​សារធាតុ​ចិញ្ចឹម​មាន​សារៈ​សំខាន់​ជាច្រើន និង កាត់បន្ថយ​កំរិត​នៃ​ការ​ឈឺក្បាល​បាន។
៨. ជំនួយ​ក្នុង​ការ​សម្រក​ទម្ងន់​និង​ការ​រំលាយ​អាហារ៖ ដោយសារ​តែ​មាន​កាឡូរី​ទាប​និង​កំរិត​ជាតិ​ទឹក​ខ្ពស់​ ត្រសក់​គឺ​ជា​របប​អាហារ​ដ៏​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​មនុស្ស​ដែល​កំពុង​សម្លឹង​រក​មើល​សម្រាប់​ការ​សម្រក​ទម្ងន់។ កំរិត​ជាតិ​ទឹក​ខ្ពស់​និង​អាហារ​សរសៃ​ក្នុង​ត្រសក់​គឺ​មាន​ប្រសិទ្ធិ​ភាព​យ៉ាង​ខ្លាំង​នៅ​ក្នុង​ការ​កំចាត់​ជាតិ​ពុល​ពី​រាងកាយ​របស់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ, ជួយ​ដល់​ការ​រំលាយ​អាហារ​ផង​ដែរ។ការ​ប្រើប្រាស់​ត្រសក់​ប្រចាំថ្ងៃ​អាច​ត្រូវ​បាន​ចាត់​ទុក​ថា​ជា​ថ្នាំ​សម្រាប់​ការ​ទល់​លាមក​រ៉ាំរ៉ៃ។
៩. ព្យាបាល​ជំងឺ​ទឹកនោម​ផ្អែម​ កាត់​បន្ថយ​កូឡេស្តេរ៉ូល និង សម្ពាធ​ឈាម៖ទឹក​ត្រសក់​មាន​អ័រម៉ូន​ដែល​ត្រូវការ​ជា​ចាំបាច់​ដោយ​កោសិកា​នៃ​លំពែង​ផលិត​អាំងស៊ុយលីន​ដែល​ត្រូវ​បាន​គេ​រក​ឃើញ​ថា​មាន​ប្រយោជន៍​ដល់​អ្នក​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម។ អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​បាន​រក​ឃើញថា​សមាសធាតុ​មួយ​ដែល​គេ​ហៅថា sterols ក្នុង​ត្រសក់​អាច​ជួយ​បន្ថយ​កម្រិត​កូឡេស្តេរ៉ូល។ត្រសក់​មាន​ផ្ទុក​យ៉ាង​ច្រើន​នៃ​ សារធាតុ​ប៉ូតាស្យូម ម៉ាញេស្យូម​និង​ជាតិ​សរសៃ ដែល​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្ពស់​សម្រាប់​សំពាធឈាម (សម្ពាធ​ឈាម​ទាប​និង​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់)។

១០. លើក​កម្ពស់​សុខភាព​សន្លាក់ ការ​រលាក​សន្លាក់​ឆ្អឹង​បាតជើង​និង​កជើង និងខះ​ទឹក​សន្លាក់៖ ដើម្បី​ជួយ​ជំរុញ​អោយ​មាន​សុខភាព​សន្លាក់​រឹងមាំ​តាមរយៈ​ការ​ពង្រឹង​ជាលិកា​តភ្ជាប់​គ្នា ដោយ​លាយ​ទឹក​ត្រសក់​ជាមួយ​ទឹក​ការ៉ុត ហើយ​វា​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន A, B1, B6, C, & D, អាស៊ីតហ្វូលីក, កាល់ស្យូម, ម៉ាញេស្យូម, និង​ប៉ូតាស្យូម អាច​បំបាត់​ការ​រលាក​សន្លាក់​ឆ្អឹង​បាតជើង​និង​កជើង និងខះ​ទឹក​សន្លាក់​ដោយ​បន្ថយ​កម្រិត​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិច។

 

ត្រកួន

ត្រកួន​គឺ​ជា​បន្លែពណ៌​បៃ​តង​ ដែល​ក្រុម​គ្រួសារ​ជា​ច្រើន​ចូល​ចិត្ត​បរិភោគ​ស្ទើរ​តែ​រៀង​រាល់​ថ្ងៃ។ ត្បិត​តែ​ត្រកួន​ផ្តល់​នូវ​អត្ថ​ប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ក៏​ពិត​មែន ប៉ុន្តែ​វាអាចមាន​គ្រោះ​ថ្នាក់​ដក់​សុខ​ភាព​ផងដែរ។
. គុណ​សម្បត្តិ
ត្រកួន​ជា​បន្លែដែល​មានវីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែដូចជា ជាតិ​សសៃ ប្រូតែអ៊ីន កាល់ស្យូម ជាតិ​ដែក វីតាមីន A និង​វីតាមីន C។ ប្រភពនៃ​ជាតិ​ដែក​នៅ​ក្នុង​ត្រកួន​ គឺជា​ប្រភព​អាហារ​ពណ៌បៃតងសម្រាប់ដ៏​មាន​ភាព​អស្ចារ្យ​សម្រាប់​មនុស្ស​ស្លេក​ស្លាំង និង​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃ​ពោះ។ មិន​តែប៉ុណ្ណោះ​វា​ក៏​មាន​ឥទ្ធិពលបញ្ចុះ​លាមក រំលាយ​អាហារ និង​មាន​ប្រសិទ្ធិភាព​ជាមួន​នឹង​ការ​ទល់​លាមក។ ចំពោះ​មនុស្ស​ដែល​សន្លប់​ដោយ​សារ​តែ​ទទួល​រង​នូវ​កម្តៅ​ខ្លាំង​ពេក អាចប្រើ​ទឹកដែល​ផ្សំ​ពី​បន្លែមួយ​ប្រភេទនេះ​ជាមួយ​អំបិល ឬក្រូច​ឆ្មា ជួយ​ឲ្យ​រាង​កាយ​ធ្វើ​សំយោគ​យ៉ាង​ឆាប​រហ័ស។
ជា​តិ​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្លះនៅ​ក្នុង​ត្រកួន ដែល​បន្លែ​ជា​ច្រើន​ទៀត​មិន​មាន​ដូចជា lysine, tryptophan, threonine, valine, leucine... ទាំង​នេះ​គឺ​ជា​អាស៊ីត​អាមីណូ​ដែល​ចាំ​បាច់​សម្រាប់​រាង​កាយ​ ជួយឲ្យ​មនុស្ស​ឈឺ​មាន​ការ​សុខ​ភាប​ល្អ​ប្រសើរ​ឡើង​វិញ និង​អ្នក​ដែល​ខ្វះ​ប្រូតែអ៊ីន។ វា​ក៏​អាច​ជួយ​គាំ​ទ្រ​ដល់​ការការ​ពារ និង​ការ​ព្យាបាល​នៃ​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម។

. គុណវិបត្តិ
​ពពួក​នៃ​ប៉ារ៉ាសិត​ជា​ច្រើន​អាច​ជ្រាប​ចូល​ទៅ​ក្នុង​រាង​កាយ​យ៉ាង​ងាយ​ស្រួល ប្រសិន​បើ​អ្នក​បរិភោគ​ទាំង​ឆៅ ឬ​ក៏​លាង​មិន​បាន​ស្អាតល្អ។ ប្រភេទនៃប៉ារ៉ាសិត​ទាំងនេះ​អាច​ការ​ពារខ្លយន​ឯង ដោយ​ភ្ជាប់​ខ្លួន​ទៅ​នឹង​ជញ្ជាំង​ពោះវៀន និង​បង្ក​ឲ្យ​មាន​បញ្ហា​រំលាយ អាឡែហ្ស៊ី ការ​ឈឺ​ពោះ។ ប្រសិន​បើ​មិន​ដោះ​ស្រាយ​ឲ្យ​ទាន់​ពេល ចេះ​តែ​បណ្តែត​បណ្តោល​យូរ​ទៅវា​អាច​បង្ក​ឲ្យ​មាន​ផល​វិបាក​ធ្ងន់​ធ្ងរ​ដល់​ស្លាប់។ លើស​ពី​នេះ​ទៅ​ទៀត​ដោយសារតែ ត្រកួន មាន​ការ​រីកលូត​លាស់​លឿន​មិន​ថា​នៅ​កន្លែង​ណា ឬ​រដូវ​ណា​នោះ​ទេ​ក៏​វា​អាច​រស់​បាន​ដែរ។ បច្ចុប្បន្ន​នេះ​អ្នក​ដាំ​ត្រកួន​​មួយ​ចំនួន​តែង​តែ​ប្រើ​ប្រាស់​ថ្នាំ​សំលាប់​សត្វ​ល្អិត​ដើម្បី​ថែ​រក្សា​ត្រកួន និង​ការ​ប្រមូល​ផល​មិន​ត្រឹម​ត្រូវ ទាំង​នេះ​គឺជា​ហានិភ័យ​ដ៏​គួរ​ឲ្យ​ព្រួយ​បារម្ភណ៍​ចំពោះ​សុខភាព។  ក្រសួង​សុខា​ភិបាល​បាន​​ផ្តល់​អនុសាសន៍​ថា កសិកម្ម ស្លឹក​ត្រកួន​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជា​តិគី​មី​ច្រើន​ជាងគេ អាច​បណ្តល​ឲ្យ​ពុល​កម្រិត​ខ្ពស់។ ដូច្នេះ​ការ​ប្រើប្រាស់​បន្លែ​ដែល​មាន​សំណល់​ថ្នាំ​សំលាប់​សត្វ​ល្អិត​សើស​លុប​ធ្វើ​ឲ្យ​អ្នក​បរិភោគ​ពុល​រ៉ាំ​រ៉ៃ​ ប្រព័ន្ធ​ភាព​ស៊ាំ​ចុះ​ខ្សោយ ហើយ​ប៉ះពាល់​ដល់​ប្រព័ន្ធ​សសៃ​ប្រសាទ​ថែម​ទៀត។
កា​រប្រើប្រាស់​បន្លែ​ឲ្យ​មាន​សុវត្ថិភាព
ដើម្បី​ធានា​បាន​នូវ​សុខភាពសម្រាប់​ក្រុម​គ្រួសារ​ទាំង​មូល អ្ន​កត្រូវ​យក​បន្លែ​ទៅ​លាង​ជាមួយ​នឹង​ទឹក​ស្អាត ឬ​ក៏​ត្រាំ​ក្នុង​ទឹក​អំបិល​ជា​មុន​សិន មុន​ពេល​ចម្អិន។ ប្រសិន​បើ​អ្នក​ចង់​ទុក​ប្រើ​នៅ​ពីរ​បីថ្ងៃ​បន្ត​ទៀត សូម​វេច​ខ្ចប់​ដាក់​ក្នុង​ទូក​ទឹក​កឲ្យ​បាន​ល្អវា​អាច​ជួយ​រក្សា​បន្លែ​មិន​ឲ្យ​ឆាប់​ខូច​បាន៕

 

ផ្លែក្រូច​ឆ្មា

ផ្លែក្រូច​ឆ្មា​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើប្រាស់​យ៉ាង​សម្បូរបែប ក្នុង​មុខងារ​ផ្សេងៗ​គ្នា ក្នុងនោះ​រួមមាន ការថែរក្សា​សម្រស់ ឱសថ​ព្យាបាល និង​គ្រឿង​បរិភោគ​ផងដែរ​។ ប៉ុន្តែ​ជាមួយគ្នានេះ សំបក​របស់​ផ្លែ​ក្រូចឆ្មា ក៏បាន​ផ្ដល់នូវ​អត្ថ​ប្រ​យោ​ជ​ន៏​ជាច្រើន​ដល់​អ្នក​បន្ថែមទៀត៖

១. ធ្វើ​ឲ្យ​អ្នកមាន​សុខភាព​ល្អ៖ សំបក​របស់​ផ្លែក្រូច​ក៏មាន​អត្ថ​ប្រ​យោ​ជ​ន៏​មួយចំនួន​ផ្សេងទៀត​ដូចជា ជួយ​សំអាត​ថ្លើម ការឆ្លង​មេរោគ​តាម​ត្រចៀក ធ្វើ​ឲ្យ​សរសៃឈាម​របស់​អ្នករត់​បានល្អ ជួយ​កាត់បន្ថយ​ការ​ខ្សោយ​ចុះ​នៃ​សាច់​ដុះ និង​ជួយ​បង្កា​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​ទៀតផង​។​

២. ជួយ​បំបាត់​ជាតិពុល​ក្នុង​រាងកាយ៖ រាល់​ជាតិពុល​ទាំងឡាយ​ដែលមាន​នៅក្នុង​រាងកាយ​របស់​អ្នក វា​អា​ចប​ណ្ដោ​ល​ឲ្យ​សរីរាង្គ​របស់​អ្នកទន់ខ្សោយ និង​ងាយ​ឆ្លង​ជំងឺ​ផ្សេងៗ​ទៀត។ សំបក​របស់​ក្រូចឆ្មា មាន​ឥទ្ធិពល​ជួយ​កំចាត់​ចោល​នូវ​រាល់​មេរោគ​មួយចំនួន ព្រមទាំង​ជាតិពុល​ដែលមាន​សេសសល់​ក្នុង​រាងកាយ​អ្នក​ផងដែរ​។​

៣. ជួយ​រក្សា​សុខភាព​មាត់​ធ្មេញ​របស់​អ្នក៖ សំបក​របស់​ផ្លែ​ក្រូចឆ្មា​អាចជួយ​សំអាត​ធ្មេញ និង​ជួយ​បំបាត់​ក្លិន​មាត់​របស់​អ្នក។ កង្វះ​វីតាមីន C អាចធ្វើ​ឲ្យ​ធ្មេញ​របស់​អ្នក​មិន​រឹងមាំ និង​អាចធ្វើ​ឲ្យ​មានការ​ហូរឈាម​តាម​អញ្ចាញធ្មេញ​។ សំបក​របស់​ក្រូចឆ្មា មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​អាស៊ីត​ដែល​អាច​លាង​សំអាត​កាកសំណល់​ផ្សេងៗ​បាន។

៤. ជួយ​ឲ្យ​ឆ្អឹង​មាន​សុខភាព​ល្អ៖ សំបក​របស់​ផ្លែ​ក្រូចឆ្មា​អាចជួយ​ក្នុងការ​លូត​កំពស់។ វា​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​កាល់ស្យូម និង​វីតាមីន C ដែល​អាចជួយ​រក្សា និង​ធ្វើ​ឲ្យ​ឆ្អឹង​របស់​អ្នក​រឹងមាំ​។ ផ្លែក្រូច​ឆ្មា​ត្រូវបាន​គេ​បង្ហាញថា វា​អាចជួយ​ការពារ​ឆ្អឹង​របស់​អ្នក​ពី​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង និង​រលាក​សន្លាក់​ផ្សេងៗ​ទៀត​។​

 

ល្ពៅ

ដោយសារ​តែ​រសជាតិ​ដ៏​ឆ្ងាញ់​និង​ក្លិន​ដ៏​គួរ​ឱ្យ​ចង់​ទទួលទាន ល្ពៅ​ជា​អាហារ​ដ៏​ជាទី​ពេញចិត្ត​សម្រាប់​មនុស្ស​ជា​ច្រើន។ វា​ជា​បន្លែ​មួយ​ប្រភេទ​ដែល​អាច​ច្នៃ​បាន​ច្រើន​យ៉ាង​រាប់​ចាប់តាំងពី​ប្រើ​ជា​មូលដ្ឋាន​គ្រឹះ​សម្រាប់​អាហារ​ជា​បង្អែម​និង​ជា​ឱសថ​ព្យាបាល។ 

១-​សមាសធាតុ​សំខាន់​ៗ​នៅ​ក្នុង​ល្ពៅ៖ 
 
ដោយ​មាន​សាច់​ពណ៌​លឿង​ឆ្អៅ ផ្លែ​ល្ពៅ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សមាសធាតុ​ប្រឆាំង​នឹង​អុក​ស៊ី​ដ​កម្ម ព្រមទាំង​បេ​តា​ការ៉ូ​តែ​ន (Beta-carotene) អាល់​ហ្វា ការ៉ូ​តែ​ន (Alpha-carotene) សារធាតុ​សរសៃ វីតាមីន C​និង E ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ម៉ាញេស្យូម និង​អាស៊ីត Pantothenate​ឬ​វីតាមីន​B5​

២-​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​របស់​ល្ពៅ​៖​

បេ​តា​ការ៉ូ​តែ​ន​គឺជា​វីតាមីន​មួយ​ប្រភេទ​ដែល​អាច​បំ​លែង​ដោយ​រាង​កាយ​ទៅ​ជា​វីតាមីន A​។ វីតាមីន A​នេះ​ជួយ​ជំរុញ​សុខភាព​ភ្នែក​ឱ្យ​មាន​សុខភាព​ដល់​ភ្នែក​និង​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្រាកដ​នូវ​មុខងារ​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាង​កាយ។ លើស​ពី​នេះ​ទៀត បេ​តា​ការ៉ូ​តែ​ន​ក៏​អាច​ជួយ​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​រលាក​ស្បែក​បណ្តាល​ដោយ​កម្ដៅ​ព្រះអាទិត្យ​បាន​ផង​ដែរ។ ចំណែក​អាល់​ហ្វា ការ៉ូ​តែ​ន​ត្រូវ​គេ​គិត​ថា ជួយ​បន្ថយ​ភាព​ចាស់​ទៅ​តាម​អាយុ ក៏​ដូច​ជា​កាត់​បន្ថយ​អត្រា​កើត​ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និង​ទប់ស្កាត់​ការ​ដុះ​ដុំ​សាច់។
ឯ​សារធាតុ​សរសៃ​វិញ​ត្រូវ​គេ​ដឹង​ថា ជួយ​កាត់​កាត់​បន្ថយ​កម្រិត​ខ្លាញ់​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​អាក្រក់ (LDL Cholesterol) ការពារ​រាង​កាយ​ប្រឆាំង​ជំងឺ​បេះដូង ជួយ​គ្រប់គ្រង​កម្រិត​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម ជំរុញ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ឱ្យ​មាន​សុខភាព​ល្អ និង​ដើរតួ​នាទី​យ៉ាង​សំខាន់​ក្នុង​ការ​បញ្ចុះទម្ងន់។
ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​នៅ​ក្នុង​ផ្លែ​ល្ពៅ​ជួយ​ធ្វើ​ឱ្យ​មាន​តុល្យភាព​កម្រិត​សារធាតុ​រាវ​ក្នុង​រាង​កាយ និង​ធ្វើ​ឱ្យ​ឆ្អឹង​រឹង​មាំ។ ដោយឡែក​អាស៊ីត Pantothenate​ឬ​វីតាមីន B5​ជួយ​ធ្វើ​ឱ្យ​មាន​តុល្យភាព​កម្រិត​អ័រម៉ូន និង​គ្រប់គ្រង​ភាព​តានតឹង(Stress)
ក្រៅពី​សាច់ គ្រាប់​ល្ពៅ​ក៏​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​ផង​ដែរ ដោយ​វា​អាច​ជួយ​កម្ចាត់​ចោល​ពពួក​ប៉ា​រ៉ា​សិត​ក្នុង​ពោះវៀន សម្អាត​សរសៃឈាម កែសម្រួល​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​និង​ជួយ​ជំរុញ​ការ​ធ្វើ​ចលនា​របស់​តម្រងនោម។ គ្រាប់​ល្ពៅ​ទម្ងន់ ១​អោន​ស៍​(២៨,៣៤​ក្រាម​)​ផ្ទុក​សារធាតុ​សរសៃ ១,៧​ក្រាម។
ចំណែកឯ​ទឹក​ល្ពៅ​ត្រូវ​គេ​រក​ឃើញ​ថា ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ប្រឆាំង​នឹង​រោគ​ដំបៅ​ក្រពះ​និង​អាស៊ីត​ក្នុង​ក្រពះ។ ដើម្បី​ទទួល​បាន​ប្រសិទ្ធភាព គួរ​ផឹក​៣​ដង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ កន្លះ​ម៉ោង​មុន​ពេល​ទទួលទាន​អាហារ៕

 

ការ៉ុត

ក្រៅពី​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ច្រើន​យ៉ាង ការ៉ុត​ជា​បន្លែ​មួយ​ប្រភេទ​ដែល​គេ​មិន​គួរ​មើល​រំលង​ក្នុង​របប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ឡើយ។
១-​ជួយ​ភ្នែក  
សារធាតុ​បេ​តា​ការ៉ូ​តែ​ន​នៅ​ក្នុង​មើម​ការ៉ុត​ជា​ប្រភព​ដែល​សម្បូរ​ដោយ​វីតាមីន A ច្រើន​បំផុត។ វា​បាន​ជួយ​ឱ្យ​ភ្នែក​មើលឃើញ​បាន​ច្បាស់។ ដូច្នេះ​សូម​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្រាកដ​ថា របប​អាហារ​របស់​លោក​អ្នក​សម្បូរ​ដោយ​បន្លែ​ការ៉ុត​ដើម្បី​រក្សា​ការ​មើលឃើញ​របស់​ភ្នែក​ដល់​វ័យចាស់។
២-​ទប់ស្កាត់​មហារីក 
ការ៉ុត​ត្រូវ​គេ​ដឹង​ថា​អាច​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​អត្រា​ប្រឈម​នឹង​មហារីក​ពោះវៀនធំ និង​សួត។ នេះ​ក៏​ព្រោះ​វត្តមាន​សារធាតុ Falcarinol ដែល​ទប់ស្កាត់​ប្រភេទ​ជំងឺផ្សិត​មិន​ឱ្យ​កើត​មាន។ បុគ្គល​ដែល​ទទួលទាន​ការ៉ុត​ទៀងទាត់​អាច​កាត់​បន្ថយ​ឱកាស​កើត​មាន​ជំងឺមហារីក​បាន​១/៣​ធៀប​ទៅ​នឹង​អ្នក​មិន​ទទួលទាន​សោះ​ឬ​ទទួលទាន​តិចតួច។
៣-​ធ្វើ​ឱ្យ​ល្អ​ប្រសើរ​ការ​ចរាចរ​ឈាម 
ទទួលទាន​ការ៉ុត​គឺ​ជួយ​សម្អាត​និង​ជួយ​ជំរុញ​សកម្មភាព​ឈាម ហើយ​ដូច្នេះ​វា​ធ្វើ​ឱ្យ​ល្អ​ប្រសើរ​ដល់​លំហូរ​ឈាម កាត់​បន្ថយ​បាន​ហានិភ័យ​ពី​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ក្នុង​ខួរក្បាល។
៤-​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម
ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​និង​ការ​ចរាចរ​ខ្លួន​វា​ក្នុង​រាង​កាយ​ទទួល​បាន​អត្ថប្រយោជន៍​យ៉ាងច្រើន​ពី​ការ​ទទួលទាន​ការ៉ុត​ក៏​ដូច​ជា​បន្លែ​ផ្សេង​ៗ​ដែល​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ Carotenoids
៥-​ទប់ស្កាត់​ភាព​ច្របូកច្របល់​ក្នុង​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ 
ទទួលទាន​ការ៉ុត​ជា​ប្រចាំ​ជួយ​ឱ្យ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ដំណើរការ​បាន​ល្អ ទប់ស្កាត់​បាន​ជំងឺ​ដំបៅ​ក្រពះ។
៦-​ជួយ​បង្កើន​សម្រស់​ស្បែក
ការ៉ុត​ត្រូវ​គេ​ដឹង​ថា ជួយ​ធ្វើ​ឱ្យ​ស្បែក​រលោង ស្រស់ថ្លា។ វា​ត្រូវ​គេ​ស្គាល់​ជា​យូរ​មក​ហើយ​ថា​ជា​បន្លែ​ប្រឆាំងភាព​ចាស់​ទៅ​តាម​អាយុ។
៧-​ជួយ​ឱ្យ​ធ្មេញ​មាន​សុខភាព​ល្អ 
ទំពារ​ការ៉ុត​ស្រួយ​ជួយ​ឱ្យ​ធ្មេញ​មាន​សុខភាព​ល្អ។
៨-​ទប់ស្កាត់​ការ​ឆ្លង​រោគ 
ការ៉ុត​ជា​ថ្នាំ សម្លាប់​មេរោគ​ដ៏​កំពូល។ វា​អាច​ប្រើ​ព្យាបាល​ដំបៅ ឬ​ស្នាម​មុត។ មិន​ថា​ជា​ស្ងោរ កិន ឬ​ចិតជា​ចំណិត​ស្តើង​ៗ​ទាំង​ឆៅ​នោះ​ទេ យើង​អាច​យក​ការ៉ុត​ទៅ​បិទ​លើ​កន្លែង​ដំបៅ ហើយ​វា​នឹង​ជួយ​ព្យាបាល​ឱ្យ​ជា​សះស្បើយ​តាម​ធម្មជាតិ។
៩-​ជួយ​កម្ចាត់​ព្រូន 
ការ៉ុត​អាច​ប្រើ​ជា​ថ្នាំកែរោគ​មួយ​ផ្សេង​ទៀត​គឺ​ទម្លាក់​ព្រូន​ពី​ក្នុង​ពោះវៀន​ជា​ពិសេស​សម្រាប់​ក្មេង​ៗ៕

ផ្លែម្ទេស មិនត្រឹមតែអាចធ្វើឲ្យអាហារ ដែលលោកអ្នកពិសាទៅ មានរសជាតិ កាន់តែឆ្ងាញ់ទេ ប៉ុន្តែវាក៏បានផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើន ដល់សុខភាពលោកអ្នកផងដែរ។
១. ជួយបង្កើនប្រព័ន្ធការពារ 
ផ្លែម្ទេស គឺជាបន្លែមួយប្រភេទ ដែលមានតួនាទីសំខាន់បំផុត ជួយឲ្យប្រព័ន្ធការពារ របស់អ្នកកាន់តែរឹងម៉ាំ។ ពីព្រោះផ្លែម្ទេស សំបូរទៅដោយ វីតាមីន A និង C និង សារធាតុបេតា ការ៉ូទីន។ ដូច្នេះ លោកអ្នកគួរតែទទួលទាន ផ្លែម្ទេសជាប្រចាំ ជាមួយនឹងអាហារ ដើម្បីជួយឲ្យប្រព័ន្ធការពារកាន់តែរឹងម៉ាំ។
២. ជួយបំបាត់ការឈឺចាប់ 
ផ្លែម្ទេស គឺត្រូវបានគេចាត់ទុកថា ជាថ្នាំបំបាត់ការ ឈឺចាប់ ពីធម្មជាតិ ដោយសារតែ វាសំបូរទៅដោយ សារធាតុ អេនដូភីន (Endorphins )។ គួរបញ្ជាក់ផងដែរ ជាទូទៅ វាអាចបំបាត់ការឈឺចាប់ ដោយសារ ជំងឺ ទឹកនោមផ្អែម ជំងឺរើម  និងជំងឺឈឺសាច់ដុំជាដើម។
៣. ជួយដល់សុខភាពបេះដូង 
ផ្លែម្ទេស មិនត្រឹមតែជួយ បំបាត់ការឈឺចាប់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំង អាច ជួយឲ្យ សុខភាព បេះដូងរបស់លោកអ្នក មានដំនើរការល្អទៀតផង ពីព្រោះវាបានធ្វើឲ្យឈាមរបស់អ្នក ធ្វើចលនាបានល្អ។ អ្វីដែលជាលក្ខណៈ ពិសេស របស់វាទៀតនោះ គឺវាអាចជួយការពារ ជំងឺដាច់សរសៃឈាម បេះដូងបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាពទៀតផង។

៤. ការពារពី ជំងឺដំបៅក្រពះ 
ពិតណាស់ មនុស្សមួយចំនួន ប្រហែលជាគិតថា ការទទួលទានម្ទេស នឹងធ្វើឲ្យកើតមានជំងឺដំបៅក្រពះ។ យ៉ាងណាមិញ យោងតាមការ ស្រាវជ្រាវ បានឲ្យដឹងថា ផ្លែម្ទេសអាចជួយការពារ អ្នកមិនឲ្យកើតជំងឺ ដំបៅក្រពះ បានដោយសារ តែវាអាចសំលាប់ បាក់តេរី ដែលលោកអ្នក មិនបានបញ្ចេញចោលអស់យ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
៥. ការពារពីជំងឺមហារីក 
អ្វីដែលជាសារប្រយោជន៍ ដ៏សំខាន់បំផុត របស់ផ្លែម្ទេស គឺវាអាចជួយ ការពារអ្នក ពីជំងឺមហារីកបាន ពីព្រោះ ផ្លែម្ទេសសំបូរទៅដោយ វីតាមីន C សារធាតុ បេតាការ៉ូទីន និងអាស៊ីតហ្វលិក ។ មិនតែប៉ុណ្ណោះទេ ការទទួលទាន ផ្លែម្ទេសជាប្រចាំ នឹងអាចឲ្យអ្នកជៀសផុត ពីជំងឺមហារីកពោះវៀនបានទៀតផង។
៦. ការពារពីជំងឺទឹកនោមផ្អែម
ការទទួលផ្លែម្ទេសជាប្រចាំ អាចជួយអ្នក ជៀសផុត ពីជំងឺទឹក នោមផ្អែម ពីព្រោះ វាអាចកាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម មិនឲ្យឡើងខ្ពស់។ មិនតែប៉ុណ្ណោះទេ វាក៏មានប្រយោជន៍ ដល់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមដែរ ក្នុងការថែរក្សាកម្រិត អាំងស៊ុយលីន ទប់លំនឹងជាតិស្ករ កុំឲ្យឡើងខ្ពស់ បន្ទាប់ពីទទួលទានអាហាររួច។
៧. ជួយសម្រកទម្ងន់
លោកអ្នកដែលធ្លាប់ ទទួលទានម្ទេស ប្រាកដជាដឹងច្បាស់ ថាបន្ទាប់ ពីញ៉ាំវាហើយ នឹងមាន អារម្មណ៍ថា ក្តៅក្នុងមាត់ បែកញើស ជាមិនខាន។ ការបែកញើស និងកំដៅ ដែលមាននៅក្នុងមាត់ របស់លោកអ្នក គឺសុទ្ធតែ ត្រូវការថាមពល និងជាតិកាឡូរីចេញពីរាងកាយរបស់អ្នក ហើយអាចជួយដល់អ្នកមានបំណងសម្រកទម្ងន់ផងដែរ។

 

ប៉េងប៉ោះ

ការទទួលទានទឹកប៉េងប៉ោះក្រហមស្រស់មានសារប្រយោជន៍​ សារធាតុចិញ្ចឹសំខាន់ជាច្រើន ផ្លែប៉េងប៉ោះល្អសម្រាប់ការថែរក្សាស្បែក និងជួយឲស្បែកកាន់តែសស្អាត។ នៅ​ក្នុង​ប៉េងប៉ោះ​ក្រហម​​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារជាតិ​ចិញ្ចឹម​មិន​ធ្លាប់​មាន​។ ប៉េងប៉ោះ 100 ក្រាម​បើ​យោង​តាម​គេហទំព័រ​របស់​ក្រសួង​កសិកម្ម​អាមេរិក usda.gov ដែល​បាន​ចុះ​ជា​លើក​ដំបូង​ បានបញ្ចាក់ថា​  នៅ​ក្នុង​ប៉េងប៉ោះ​ក្រហម​​មាន៖

     ថាមពល 18 គីឡូ​កាឡូរី

     ទឹក 94,34 ក្រាម

     ប្រូតេអ៊ីន 0,95 ក្រាម

     ជាតិ​ខ្លាញ់ 0,11 ក្រាម

     កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត 4.01 ក្រាម​

     ជាតិ​សរសៃ 0,7 ក្រាម

     ជាតិ​ស្ករ 2,49 ក្រាម

     ជាតិ​កាល់ស្យូម 11 មី​លី​ក្រាម

     ជាតិ​ដែក 0,68 មី​លី​ក្រាម

     ​ម៉ាញេស្យូម 9 មី​លី​ក្រាម​

     ផូស្វ័រ​ 28 មី​លី​ក្រាម

     ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម 218 មី​លី​ក្រាម

     សូ​ដ្យូ​ម 11 មី​លី​ក្រាម

     ស័ង្កសី 0,14 មី​លី​ក្រាម

     ​វីតាមីន C 22,8 មី​លី​ក្រាម​

     ជាតិ​អាស៊ីដ  13 μg​

     វីតាមីន A  489 មី​លី​ក្រាម

     វីតាមីន E. 0,56 មី​លី​ក្រាម​

     វីតាមីន​ K 2,6 μg
វាមានផ្ទុក Beta-carotene សារធាតុ lycopene វីតាមីនជាច្រើនទៀត។

មានសារធាតុ Lycopene ជាសារធាតុក្រុម carotene carotenoids។ បានរកឃើញនៅក្នុងផ្លែឈើនិងបន្លែដែលមានដូចជា ឪឡឹក ល្ហុង ក្រូចថ្លុង ការ៉ុត វាជួយ ប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក។ សារធាតុ Lycopene ក្នុងប៉េងប៉ោះ និងវីតាមីនដទៃទៀត រួមជាមួយសារធាតុរ៉ែ​ ជួយដល់រាងកាយដូចជា៖
- កាត់​បន្ថយ​​ជំងឺមហារីក​ក្រពេញ​ប្រូ​ស្តាត​។  នេះ​គឺ​ជា​លក្ខណៈ​សម្បត្តិ​គួរ​ឱ្យ​កត់​សម្គាល់​បំផុត​មួយ​របស់​ប៉េងប៉ោះក្រហម​។
-  ប​ង្ការ​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ ដោយ​សារ​តែ​ប៉េងប៉ោះ​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​និង​ទឹក។ វា​ជួយ​ក្នុង​ការ​គ្រប់​គ្រង​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​។
កាត់បន្ថយជំងឺមហារីក​សួត​, មហារីក​ក្រពេញ​អូវែ​ មហារីក​លំពែង ​មហារីក​សុដន់​។
ដើម្បី​កាត់​បន្ថយ​ភាព​ចាស់ជរារបស់ស្បែក​។ ​ ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​  ស្បែក​មាន​សំណើម​ ជួយ​កម្ចាត់​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់​នៅ​ក្នុង​ជញ្ជាំង​សរសៃឈាម​ ​អាច​កាត់បន្ថយ​ហាជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​ ​ដោយ​សារ​វាមាន​វីតាមីន​ខ្ពស់​  អាច​ត្រួត​ពិនិត្យ​និង​កាត់​បន្ថយ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។
-  ​ជួយ​បង្ការ​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង ព្រោះវា​គឺមាន​វីតាមីន​ឃេ ខ្ពស់​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ការ​ឃាត់​ទឹក​ក្នុង​រាងកាយ ប៉េងប៉ោះ​នឹង​ជួយ​កែសម្រួល​តុល្យភាព​សារធាតុ​រាវ​នៅ​ក្នុង​កោសិកា​និង​ជាលិកា។
-   កាត់​បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់​ក្នុង​ឈាម​។

ប្រភព៖ M-Learning

No comments:

Post a Comment

ជីតាខ្ញុំ My grandfather

  ១. តាខ្ញុំឈ្មោះតាម៉ៅ   គាត់មករស់នៅអាមេរិកតាំងឆ្នាំ១៩៩០មកម្ល៉េះ សព្វថ្ងៃលោកតារស់នៅទីក្រុងឡូវែលជាមួយខ្ញុំ។ ម៉ែខ្ញុំបានប្រាប់ ថា កាលលោកតាមករស...